Namninsamling mot bankens nedläggning – utan effekt

En vanlig orsak till namninsamling och protest är att en samhällsnyttig tjänst tas bort från en ort. Det kan vara ett bibliotek, en simhall eller en bank. Det kan därmed både handla om kommunala tjänster likväl som privata företag. Irritationen är extra stor när företagen gör miljonvinster men ändå skär ner på verksamheten. Så var det med Swedbank i Bjurholm.

När det blev klart att Swedbank skulle läggas ner i Bjurholm startades snabbt en proteströrelse och en namninsamling påbörjades. Initiativtagaren var Lennart Vilhemsson som ficka ihop över 600 namn på sin lista. Människor som tyckte att Swedbank borde vara kvar på orten och inte bara hänvisa sina kunder till internet.

Överlag får ofta banker stark kritik när de lägger ner mindre filialer eftersom de samtidigt ökar sina vinster med miljardbelopp varje år. Vinsterna är enorma och då är det svårt att som kund förstå varför de behöver skära ner och minska på verksamheten.

Namninsamlingen lämnades över till Swedbanks kontorschef i Bjurholm men någon förändring blev det inte. Enligt henne stod beslutet fast och kontoret förväntades stänga ca 6 månader senare.

Internet och den ökade konkurrensen

Även om många uppskattar att gå in på ett fysiskt bankkontor så är det allt färre som gör det. De flesta bankärenden sker via internetbanken och samtidigt har flera olika tjänster vuxit fram som interagerar med banken vilket gör att konsumenten inte längre behöver ha tillgång till banken på samma sätt som tidigare. Överföringar mellan olika konton kan ske via tredjepartslösningar och allt fler privatpersoner väljer att jämföra och teckna lån via låneförmedlare så som Consector och liknande företag.

Utvecklingen rör sig därmed allt mer mot att bankerna tar bort sina lokaler på mindre orter och även minskar dessa på de större orterna. Denna gång hjälpte inte namninsamlingen – och troligtvis inte heller nästa gång en bank ska lägga ner sin verksamhet.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *