Presentationen i din namninsamling

Planerar du att starta en namninsamling? För att göra den genomslagskraftig krävs en tydligt formulerad rubrik med en kompletterande och informativ beskrivning. Det finns många olika sätt att göra det här på, och det är i slutändan en smaksak, men det finns ett par saker de flesta kan skriva under på är lämpligt att göra i sin beskrivning. Här visar vi ett par av de sakerna.

Var kortfattad och informativ

Tyvärr höjs risken att människor inte läser klart hela texten, eller bidrar med sitt namn, ju längre texten är. Det mest genomslagskraftiga är att vara kortfattad, med tydligt presenterad information om frågan. Många väljer att bygga upp sin beskrivning ungefär så här:

 

  1. En eller två meningar som snabbt beskriver problemet
  2. Något som säger varför problemet angår dem du anser bör bidra med sitt namn
  3. Föreslagen förändring
  4. Uppmaning att bidra med namnet, eller call to action

 

En bra tumregel är att tänka att du ska beskriva problemet så tydligt, kraftfullt och kortfattat som möjligt för någon, som inte ens har hört talas om frågan eller är insatt i den. Låt någon du litar på läsa igenom texten och ge sin åsikt.

Referenser och källor till dina påståenden

Att ha källor och referenser till dina påståenden är viktigt. Om du själv läser ett påstående som låter märkligt, vill du säkerligen också se en källa för att på så vis kontrollera att informationen faktiskt är sann. Att ha trovärdiga källor gör att du kan övertyga fler att ta din ställning i frågan. Att inte ha det gör att du troligtvis missar en del namn – och en risk att dina meningsmotståndare anser att dina argument inte har någon bäring.

Grammatik och stavfel

Om det finns flera stavfel eller grammatiska fel i din text, finns risken att du inte blir tagen särskilt seriös av vissa. Ett litet stavfel är troligen inget som stör, men om det finns flera av dem, i kombination med grammatiska tveksamheter, kan det vara en missad chans att övertyga någon.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *